
  

 

Patient Blood Management 
Transfusion Services: 4-2585 

  

A new dedicated Consent for Blood Product Transfusion is 

available on the intranet Consent webpage, Clinical Resource 

Center in downtime forms and as an eConsent.  

This consent does not replace the Consent for Operation, 

Procedures, Blood Transfusion and Administration of 

Anesthetics for patients who consent to blood transfusion 

related to an operation/procedure.  

Why? 

• Providers requested a blood transfusion consent for 

patients not undergoing an operation/procedure. 

• Standardizes the information given to all patients for 

informed decision-making. 

• Easier to identify a completed blood consent in Epic EMR. 

Who should receive this consent form? 

✓ Medical patients requiring blood transfusions. 

✓ Surgical patients requiring blood transfusions for 

conditions unrelated to their consented procedure.  

When completing this consent form: 

✓ Select appropriate setting  

 

 

 

 If a patient selects “I refuse transfusion of blood or blood 

products”, please mark the Blood Refusal box for easy 

identification and promote patient safety.  

 
Resources: 
Hospital Policy 1312 Administration of Blood and Blood Products 
Hospital Policy 1438 Refusal to Accept Blood Transfusions 
 

 
Questions? Please contact the 

Transfusion Safety Officer (4-2585). 
For consent questions, contact Risk 

Management. 

Inpatient Admission: this consent is 

valid length of admission. 

Outpatient/Ambulatory (e.g. infusion, 

apheresis): Serial consent is valid for 1 year. 

NEW! Consent for Blood Product Transfusion  

Blood Consent FAQs: 

Q: The patient already has a 

surgical consent; do I need this 

consent form?  

A: A new blood consent is not 

required if transfusion is possible 

during or after the consented 

procedure.  

A new consent is required if the 

transfusion is unrelated to the 

consented procedure or if they are 

a medical patient not undergoing a 

procedure.  

Q: What if transfusion is 

required during an emergency? 

A: Consent is not required in case 

of an emergency. The physician 

must clearly document the 

emergent condition and use of 

blood. Obtain consent once stable 

and ongoing transfusions are 

needed. 

Q: What if a patient refuses 

blood transfusions?  

A: Complete “Refusal to Permit 

Medical/Surgical Treatment” form. 

Notify Blood Bank (4-2585) 

immediately. 

Q: Are two physicians allowed 

to consent on behalf of a 

patient?  

A: Not permitted by California or 

Federal law. If unable to consent a 

patient, review Hospital Policy 

1415. 

 

 

 

 

 

https://intranet.ucdmc.ucdavis.edu/him/forms/Blank%20Consents/71700560ConsentforBloodProductTransfusion.pdf
https://ecrc.ucdmc.ucdavis.edu/resource/88efe9193b6f4fb5b8c1e948bb5beb25
https://ecrc.ucdmc.ucdavis.edu/resource/88efe9193b6f4fb5b8c1e948bb5beb25
https://ucdavishealth.ellucid.com/documents/view/346
https://ucdavishealth.ellucid.com/pman/documents/view/1181?
https://ucdavishealth.ellucid.com/documents/view/1157
https://ucdavishealth.ellucid.com/documents/view/1157
https://ucdavishealth.ellucid.com/pman/documents/view/1181?
https://ucdavishealth.ellucid.com/pman/documents/view/1181?

